GHAM LONG PAI ® (kung fu)

Het Gham Long Pai Kung Fu is een unieke Kung Fu stijl, het is ontstaan uit verschillende Oosterse gevechtskunsten zoals: Shao Lim Kung Fu, Choy Lee Fat, Kempo en Karate. Hoewel de oorsprong van deze stijl in Nederland ligt, heeft deze stijl veel invloed vanuit het verre Oosten. Deze Kung Fu stijl is gebaseerd op de hedendaagse praktijk, dat houdt in dat de zelfverdedigingstechnieken op een realistische wijze worden getraind.

Het regelmatig trainen leidt tot verbetering van de fysieke en mentale conditie, het reactie en concentratievermogen, de wilskracht en het zelfvertrouwen. Ook bestaat de mogelijkheid om te leren omgaan met verschillende oorspronkelijke Kung Fu wapens, zoals staff (Gwan), short staff (Dyun Gwan) spear (Cheung), steel fan (Tit Sin), steel chain whip (Tit Lin), axe (Fu Tauh), knife (Dou), butterfly swords (Wu Dip Dou) double-edged sword (Gim Dou), broadsword (Daahn Dou) Three section staff (Saam Jit Gwan) horse bench (Muhk Dang). Daarnaast wordt er ook nog aandacht besteed aan wedstrijdtraining voor competitie en demonstraties.

ESKRIMA(doce pares multy system)

Zo lang als er gevechtkunsten bestaan is er altijd een dilemma geweest. Namelijk hoe het toegepast moet worden in training en als wedstrijdsport zonder dat de waarde van de gevechtkunst zijn inhoud verliest en de beoefenaar geen onnodige risico’s hoeft te nemen. Vooral als het om gevechtkunsten gaat waarin wapens gebruikt worden.

Wapens

In het Eskrima van de Filippijnen ligt de nadruk vooral op het gebruik van wapens: stokken en wapens om te snijden en te steken. Pas als men de toepassing van de wapenkunst onder de knie heeft leert men het ongewapend vechten. In het verleden werden er op de Filippijnen regelmatig echte gevechten georganiseerd door mensen van verschillende Eskrima stijlen. Er werd dan meestal gevochten met wapens zoals zwaard, stok, mes etc. Deze confrontaties stonden bekend als de doodgevechten waarin de vechters de eer van hun stijl verdedigden en ze vochten dan ook zonder enige vorm van bescherming.

Grootmeester Dionisio Cañete

Maar in het moderne Eskrima moest men een manier vinden om trainingen en wedstrijden zo realistisch mogelijk te houden en gelijktijdig de beoefenaars zo goed mogelijk te beschermen. De meest bekende en wereldwijd geaccepteerde methode werd in de jaren 70 ontwikkeld op de Filippijnen door grootmeester Dionisio Cañete van de beroemde Doce Pares club in Cebu. Grootmeester Cañete is één van de vooraanstaande leiders van Doce Pares en is zelf getuige geweest van deze echte gevechten zonder bescherming. Sinds de jaren 60 heeft hij een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling en promotie van het Eskrima op de Filippijnen en buiten de Filippijnen.

Grootmeester Cañete maakte de regels voor de eerste Nationale Filippijnse Eskrima Kampioenschappen in 1979, ook ontwikkelde hij beschermende kleding voor de deelnemers. Dit toernooi werd een groot succes en het bleef niet alleen bij de Filippijnen. Ook werd deze wedstrijd vorm geïntroduceerd door Dionisio Cañete in de Verenigde Staten. In 1989 werden voor het eerst de open Eskrima Kali Arnis wereldkampioenschappen gehouden op de in Cebu op de Filippijnen, waaraan tien landen deelnamen. Ondertussen zijn er meer dan 20 landen die deelnemen aan deze wedstrijden, waaronder Nederland. De wereld kampioenschappen die om de twee jaar worden georganiseerd staan onder toezicht van de WEKAF (Wereld Eskrima Kali Arnis Federatie).

Eskrima wedstrijden

Gedurende deze wedstrijden wordt gebruik gemaakt van een gewone rotan stok van ongeveer 65cm. De vechters zijn goed ingepakt met de nodige beschermings materialen. De deelnemers dragen een helm om het hoofd te beschermen met aan de onderkant van de helm een nek beschermer en een speciale body beschermer, tevens dragen zij handschoenen en elleboog beschermers. De wedstrijden bestaan uit 3 rondes van elk een minuut. Elke wedstrijd wordt geleid door drie scheidsrechters en een hoofdscheidsrechter. Door de snelheid van het hanteren van de stok is het onmogelijk om elke slag te noteren.
De wedstrijd wordt ook beoordeeld op de volgende punten: beweging, voetenwerk, uitstraling, instelling en natuurlijk het hanteren van de stok.

Nederland

Deze variant van Full Contact Eskrima wordt in Nederland ook beoefend, onder leiding van Frans Stroeven. Grondlegger van het Eskrima in Nederland en voorzitter van de SEKAN (Stichting Eskrima Kali Arnis Nederland). ALLE DOCE PARES – SEKAN SCHOLEN VAN NEDERLAND: http://www.eskrima.nl