Sijou van der Spek (20 april 1958)

sporter   docent  trainer/coach  personal trainer   manager (topsporters)   promotor   sportschoolhouder

Sijou van der Spek werd op 20 april 1958 geboren in het Bernisser dorpje Heenvliet.
Al op jonge leeftijd was hij geïnteresseerd in diverse vechtsporten/Martial Arts. Op zesjarige leeftijd begon hij, zoals veel kinderen, met het Judo. Later zal hij ook o.a. het Kyokushinkai Karate, Shotokan Karate en Shaolin Kempo beoefenen. Hij werd zo gegrepen door de sport en filmheld Bruce Lee dat dit de rest van zijn leven zou bepalen. Eind jaren zeventig kwam hij in aanraking met Master S.B.Lee die het Shaolim Kung Fu doceerde. Van der Spek besloot te kiezen voor een loopbaan als (vecht)sportdocent en begon begin in de jaren tachtig met het lesgeven in de toenmalige sporthal “De Witte Oliphant” te Heenvliet.

Naast zijn interesse en liefde voor de Martial Arts wilde van der Spek meer verdieping en verbreding van zijn kennis in de sport algemeen. In de afgelopen twee decennia heeft hij zich dan ook verder bekwaamd in diverse andere takken van sport (onder meer Tae Bo, loop en survivaltraining) en als docent geweld en gevaarsbeheersing. Via de SRDG is van der Spek bevoegd om les te geven aan BOA’s e.a. speciale doelgroepen. In de loop der jaren is de van oorsprong Martial Arts docent dus uitgegroeid tot een Allround sportdocent. Zo heeft hij o.a. voor het Albeda college lesgegeven aan studenten voor de opleiding tot beveiliging, op diverse basisscholen lessen weerbaarheid/zelfverdediging verzorgd en geeft hij al jaren met plezier conditielessen aan diverse doelgroepen bij de gymnastiek verenigingen in Heenvliet en Abbenbroek.

Ook in de Martial Arts zit Sijou van der Spek niet stil. In 2007 trainde van der spek samen met zijn broer Stan van der Spek drie weken lang in een speciaal trainingskamp in Beijing China o.l.v. van verschillende grootmeesters. Daarnaast volgde hij opleidingen in o.a. het Muay Boran, Pangamot, Eskrima, Pancrase, MMA, Knife Fighting en Instructeur Jeugd Kickboxing. De meest recente opleiding is het Jeet Kune do, de stijl van Bruce Lee. In de afgelopen jaren is hij verder uitgegroeid tot een internationaal promotor, manager en coach van diverse vechtsporters uit binnen en buitenland. Zo heeft hij reeds tweemaal met enkele pupillen mogen deelnemen aan de WK Muay Thai in Bangkok, heeft hij onder meer vechters gecoacht en begeleid op evenementen in Frankrijk, Engeland, Kroatië, Portugal en Duitsland en is hij met een delegatie voor de Europese Kampioenschappen van de WKF (World Kickboxing Federation) in Bregenz geweest in 2013. Het Internationale Kam-Lung Pro team is dit jaar opnieuw geselecteerd voor deelname aan de WK in Praag (november 2014) .

Op dit moment staat van der Spek voor een nieuwe uitdaging: namelijk een eigen sport en opleidingsinstituut. Een lang gekoesterd droom gaat hiermee eindelijk in vervulling!  Opzet hiervan zal een weerspiegeling zijn van de ontwikkeling die Kam Lung/van der Spek zelf heeft doorgemaakt in de loop der jaren: een multifunctioneel centrum met een breed aanbod aan sporten en opleiding. Men kan er niet alleen terecht voor fitness en diverse Martial Arts (zoals het Kung Fu, Muay Thai en MMA), maar ook voor Zumba, Total Body Workout, Tai Chi, conditie/looptraining en Bootcamp. verder is individueel begeleiding/personal coaching mogelijk. Van der Spek: “Wij worden een centrum die uniek is in de omgeving met een breed aanbod aan sporten, waar men veilig en onder deskundig begeleiding kan werken aan een gezonde lifestyle”.