Gedragscodes


De Gham Long Pai Kung Fu (gedragscode) Kwoon etiquette

INLEIDING

Welkom in de kunst van het Kung Fu.

Vanaf nu wordt u beschouwd als een Sidai/Simui een student in het Kung Fu (ook bekend als Gong Fu). U heeft een zeer lange, maar prettige en verhelderend pad voor je. Ik zal nederig zijn over mijn bekwaamheid in het Kung Fu, ik zal mij eerlijk gedragen, ik zal niet de eer van mijn club beschamen, ik zal loyaal zijn aan mijn mede Kung Fu broeders en de leraar.

Hieronder zijn de regels uiteen gezet om te zorgen dat u als Kung Fu student op een verantwoorde wijze deze mooie kunst kunt beoefenen. Het is een lange reis, maar als u het geduld en de wil hebt, dan bent u in staat om verder te gaan en deze mooie en prachtige kunst, Kung Fu te verspreiden!
“Wie anderen wil verslaan zal eerst zichzelf moeten overwinnen”

Kung Fu is een zelfverdedigingskunst uit China. Als je bij Kam-Lung lessen volgt, dan word je tevens lid van twee organisaties, de Stichting Chinese Krijgskunsten (SCK) en de First International Martial Arts Council (FIMAC).

In het Kung Fu staat de etiquette zeer hoog in het vaandel. In de etiquette staan normen en waarden (regels) en tradities zoals deze vanuit de oude krijgskunst, (de weg van de krijger), overgeleverd zijn. Alle krijgskunsten wereldwijd gebruiken dezelfde basisprincipes als deze etiquette.

Gham Long Pai Kung Fu is meer dan sport alleen. Je leert niet alleen omgaan met je eigen krachten en zwakheden, maar ook met bijvoorbeeld het verlammende effect van stress en angst. Deze vaardigheden komen in elke situatie en overal van pas, bijvoorbeeld thuis, op het werk of op school. Door jezelf te verbeteren krijg je nieuwe energie om door te gaan en daardoor kun je vaak meer bereiken dan je denkt.

Er zijn regels hoe je op te stellen, hoe je te gedragen, wat wel en wat niet te zeggen. Het gaat verder om de karaktervorming. Door het aankweken van zelfvertrouwen, wilskracht, doorzettingsvermogen, aandacht en zelfbeheersing en, het belangrijkste, het leren betrachten van geduld, respect en waardering, voor jezelf en voor elkaar.

Wij vragen je daarom de volgende regels na te leven:

 • Men zal zich niet bezig houden met criminele activiteiten en discriminatie. Het gebruiken van alcohol en/of drugs is ten strengste verboden. Het trainen en/of gebruiken van wapens is alleen maar toegestaan onder begeleiding van gekwalificeerde assistenten en/of leraren.
 • Groet binnen Gham Long Pai Kung Fu altijd met “hai”, niet alleen ter bevestiging dat je de Sijou begrepen hebt, maar ook om geduld, respect en waardering uit te drukken. Binnen Kam Lung kunnen verschillende termen worden gebruikt vanwege het feit dat het Gham Long Pai Kung Fu ontstaan is uit verschillende stijlen. Behalve de verbale groet hanteert Kam Lung de Kung Fu groet (rechter vuist in de linker hand en lichte buiging maken). Dit is de hoeksteen van de Gham Long Pai Kung Fu training.
 • Trek je schoenen direct bij binnenkomst uit. Niet alleen om de sporthygiëne, maar het drukt ook respect uit naar de Kwoon.
 • Gham Long Pai Kung Fu kent een duidelijke hiërarchie, waarbij de hoogst gegradueerde bepaalt wat, wanneer en hoe iets gebeurt. De Kung Fu beoefenaars die lesgeven of daarbij assisteren noemt men tot en met 1e Khap “Shihing/Sije”. De leraren spreek je aan met “Sifu”. De hoogst hoog gegradueerde leraar spreekt men aan met “Sijou”.
 • Leer de gebruikte Chinese termen zo snel mogelijk kennen. In de Kwoon mag alleen Nederlands, Chinees gesproken worden.
 • Zorg dat je uiterlijk 10 minuten voor het begin van de les aanwezig bent. Zorg voor een schoon lichaam. Hou je nagels kort en schoon. Ga voor de training naar de wc. Zet je mobiele telefoon uit.
 • Zorg dat je Kung Fu tenue, een sjerp en beschermers bij je hebt. Scheenbeschermers, vuistbeschermers, kruis-, borst- en gebitsbeschermers zijn aanbevolen (bij het sparren).
 • Iedereen helpt mee om de Kwoon voor en na de training op te ruimen. Berg de gebruikte materialen op de juiste plek op. Gooi je rommel in een afvalbak. Laat de kleedkamer, douche en toilet schoon en op orde achter.
 • Om blessures of verwondingen te voorkomen doe je sierraden zoals oorbellen, ringen, kettingen en piercings af. Een ring of oorbel die niet af gaat moet je afplakken. Doe lang haar in een staart.
 • Consumpties, zoals eten, drinken en snoep zijn in de Kwoon niet toegestaan. Kauw dus geen kauwgom tijdens de training. Roken is nergens toegestaan.
 • Draag je Kung Fu tenue met gepaste trots en op de juiste manier en knoop je sjerp (“daai”) op de juiste manier, voordat je de Kwoon binnenkomt. Hou je Kung Fu tenue altijd schoon, heel en gestreken. Wedstrijdvechters en demonstratie leden worden geacht daarnaast ook het sportschool embleem van Kam-Lung zorgvuldig te dragen. Je sjerp heeft de kleur die hoort bij de graad waar je recht op hebt.
 • Bedenk dat de lessen voor wekelijkse training betrekkelijk kort zijn. Gham Long Pai Kung Fu leer je door te DOEN. Benut daarom vanaf de eerste tel, iedere minuut van de training om praktisch te oefenen en beperkt onderling praten tot een minimum. Er wordt zoveel mogelijk stilte in acht genomen. Dus vooral niet door elkaar heen rennen of luidruchtig schreeuwen. Regelmatig wordt tussendoor de gelegenheid gegeven om vragen te stellen. Wacht daarop.
 • Volg de aanwijzingen van de leraar of de assistent zonder tegenspraak op. Oefen alleen de aangeboden leerstof. Dus niet zomaar iets anders doen of op eigen houtje andere technieken toepassen. Ongecontroleerde experimenten kunnen in het Gham Long Pai Kung Fu tot nare blessures leiden. Hou het veilig.
 • Nadat de les is begonnen, verlaat niemand meer de Kwoon zonder dat eerst te vragen. Als je te laat bent, loop dan niet zomaar de les binnen. Groet, zoals normaal, bij het binnenkomen van de Kwoon. Ga links naast de ingang op je knieën zitten en wacht tot de leraar een teken geeft dat je mee kunt doen.
 • Train met een positieve instelling, train met enthousiasme en plezier. Let goed op tijdens de les. Bij uitleg door de leraar of assistent blijf je rechtop staan en luister je aandachtig.
 • Het opstellen voor aanvang van de lessen (beginstand), basisoefeningen (techniektraining), stijlvormen (kyuhn) of vechtoefeningen (verdedigingen) en/of vrijvechten (sparren) moet vlot gebeuren. Een vlotte en correcte opstelling is een bewijs van de alertheid en motivatie van de leerlingen. Opstellen gebeurt steeds volgens graad gerekend vanaf links vooraan, tenzij de leraar anders zegt.
 • Als je even aan de kant moet wachten wordt er alleen op de grond gezeten, dus niet op de verwarming, de vensterbank of stoelen. Zit in kleermakerszit of in kniezit, dus niet languit liggen of tegen de muur aan hangen.
 • Als je je kleding in orde wilt maken dan draai je je om en je kijkt de leraar of je mede-Kung Fu studenten niet aan. Maak je kleding pas in orde nadat de leraar dat aangeeft.
 • Train oprecht. Als je technieken te veel inhoudt, afkort of expres mist doe je alsof je aan Kung Fu doet. Hiermee hou je jezelf en je partner voor de gek. Oefen met zoveel mogelijk verschillende partners. Laat niet al je vorderingen van de les afhangen, maar oefen ook thuis. Alles wat je vandaag niet oefent, zul je morgen niet kunnen.
 • Kam-Lung verwacht dat je je gedraagt op een manier die veilig, hoffelijk en respectvol is. Wat Kam-Lung niet wil is disrespect. Disrespect is het herhaaldelijk en bewust vertonen van ongewenst gedrag. Dit bestaat uit een ongeïnteresseerde of onbeleefde houding; onsportief gedrag (bijvoorbeeld door het opzettelijk blesseren van anderen); iemand anders zijn spullen kapotmaken of stelen; ongepaste uitspraken, commentaar of geluiden over een oefening of uitleg door de leraar.
 • Groet bij het betreden en verlaten van de Kwoon met de Kung Fu groet (rechter vuist in de linker hand en lichte buiging). Bij het betreden en verlaten van de Kwoon buig je en groet je de Kwoon en de aanwezigen. Je groet zwarte sjerpen die de Kwoon betreden en verlaten met de Kung Fu groet. Je groet bij aanvang en bij afsluiting van de les. Je bevestigt de leraar met “hai” wanneer je de uitleg begrepen hebt. Je groet je trainingspartners bij aanvang en bij afsluiting van de oefening met “hai”. Dit is de hoeksteen van elke Gham Long Pai Kung Fu training.